Gör en hushållsbudget!

Budget för icke-ekonomer!

Har du tillräckliga marginaler i din ekonomi för kunna hantera att t.ex. räntan framöver går upp? Vill du ta ett fastare grepp om ekonomin och skapa marginaler och handlingsberedskap? Oavsett om man är ekonom eller inte, så kan alla lära sig att hushålla med begränsade resurser - bara man använder sig av ett ekonomiskt tänkande!

Bokföring
Ett effektivt sätt att skaffa sig kontroll över sin ekonomi är att "föra bok" eller bokföring. Det vill säga att dokumentera sina ekonomiska transaktioner. Om du inte vill använda penna och papper finns det idag många användbara tekniska hjälpmedel för detta. Även flera banker har användbara tekniska stöd för detta.

Budget
För att kunna göra meningsfulla analyser över utfallet är det viktigt att ha något att jämföra mot. Därför är det en bra idé att först göra en plan. Först då har du skapat en hushållsbudget! För mer tips rekommenderas ett besök på sajten Budget Tips Online!

Verktyg
Ett suveränt hjälpmedel för att kunna lägga upp rimliga värden på kostnaderna i en budget kan man få på Konsumentverkets utmärkta hemsida. De arbetar för att stödja och hjälpa hushållen så att de kan få ut så mycket som möjligt av sina resurser. På deras sidor hittar du massor av suveräna tips och information som kan hjälpa dig att få en mycket bättre koll på din ekonomi. Gör en budget med deras kalkyl. Med Konsumentverkets budgetkalkyl kan du nämligen lätt göra din egen hushållsbudget. Fyll i de uppgifter och siffror som gäller för dig och ditt hushåll. Budgetkalkylen hämtar själv in belopp för olika kostnader i hushållet. Excel-filer kan också vara ett bra stöd för att enkelt strukturera en budget. Det finns flera bra gratis mallar på Google Docs: t.ex. mallen Budget och Uppföljning för Hushållet som du enkelt kan få tillgång till!

Budgetstrategi
Det är också av största vikt att ha en genomtänkt strategi för att planera användningen av intäkter. På så sätt styr du per automatik upp kostnadernas omfattning (som ett slags utgiftstak). Annars tenderar konsumtionen att äta upp alla tillgängliga resurser. Jag föreslår följande användbara strategi för dina fasta intäkter. Av det du har i intäkt efter skatt -  avsätt:

  • 60 % för Reality (fasta kostnader, boende, mat, bil, telefon, hygienartiklar etc.)
  • 10 % för Shit happens (oförutsedda kostnader, reparationer, ränteökningar)
  • 10 % för Desire (önskvärda aktiviteter, resor, bilbyte, kläder, nöjen, hobbies)
  • 20 % för The Future (långsiktigt mål- och pensionssparande, amorteringar etc.)

Utöver detta:

  • Avsätt konsekvent 50 % av alla dina framtida löneökningar till långsiktigt sparande. 
  • Trimma dina fasta kostnader genom kontinuerlig konkurrensutsättning. Använd smarta hjälpmedel som Insplanet (försäkringar), Elskling (el), Comboloan (lån), Prisjakt (varor & tjänster) etc. För mer tips kolla in sajten Spara Pengar Tips!

Håller du fast vid denna strategi bygger du snabbt upp sparmedel med ränta på ränta effekt!

Broschyrer
Konsumentverket har också flera mycket bra nedladdningsbara broschyrer i pdf-format om detta ämne, se nedan! 
  • Koll på pengarna ger dig tips för hur du kan planera din ekonomi på ett bra sätt och många bra förslag på hur du kan göra en egen budget.
  • Lilla kassaboken hjälper dig att få koll på dina inkomster och utgifter.

Så tveka inte! Om du inte redan har gjort det - ta ett fastare grepp om ditt hushålls ekonomi! Gör en hushållsbudget! Trimma dina kostnader och initiera ett målsparande! Skapa marginaler och handlingsberedskap! Kom ihåg att du behöver inte vara ekonom för att göra en budget, men det underlättar om du har ett ekonomiskt tänkande!

Krafter för att stärka din ekonomiska situation

Vem som helst kan någon gång i livet hamna i mer eller mindre ekonomiska svårigheter. Ett sätt att förebygga denna risk är att bli mer medveten om sina ekonomiska styrkor och utvecklingsområden.

  • Din inställning till pengar - Vi har alla olika inställningar till pengar. Har du reflekterat över din? Är din inställning att ”Det ordnar sig” eller att ”Jag får ordna det”? Vilka drivkrafter har du kring din ekonomi? Vill du ha det lika bra som alla andra eller handlar det om att sova gott om natten? Det är aldrig för sent att ta tag i sin ekonomi. Att slippa oroa sig för ekonomi ger frihetskänsla. Ge dig själv chansen och avsätt lite tid. Det är kul och det finns hjälp att få på vägen om du vill.
  • Din kunskap - Att ha kunskap om den egna ekonomiska situationen betyder att ha koll på pengarna. Rätt kunskap gör att du kan göra medvetna val. Det kan leda till att du sparar pengar genom att gå in i exempelvis bättre abonnemang och avtal samt att du vet var hjälpen finns när du behöver den. Du undviker att hamna i onödiga skuldfällor och förstår hur du ska prioritera eller välja. Hur skulle du värdera din kunskap om ekonomi idag?
  • Ditt nätverk - Ditt nätverk av familj, vänner och andra kontakter är ditt skyddsnät. Våga använda det. Det kan handla om att tillfälligt låna pengar eller få råd om hur du kan lösa en svår situation. Fråga dina vänner – hur har de gjort för förbättra sin ekonomi, hitta drömjobbet eller spara till jordenrunt-resan? Genom att prata med andra kan man också få hjälp och kunskap. Hur ser ditt nätverk ut och vem skulle kunna hjälpa dig om det kniper?
  • Din buffert - En buffert ger marginaler när något oförutsett inträffar. Den gör att du inte behöver handla för pengar du inte har och innebär att du kanske hinner ställa om din ekonomi om du förlorar jobbet. En buffert ger dig långsiktighet i din ekonomi. Det behöver inte handla om att spara stora summor, utan framförallt om att få in vanan att spara något. Det kan också handla om att spara in på utgifter till exempel genom att se över avtal. Visste du att en 1,5 liters PET-flaska med guldtior blir 17 000 kronor totalt? Vad skulle vara möjligt för dig med en buffert?
  • Din inkomst - En regelbunden inkomst är såklart viktigt för en ekonomisk kontinuitet. Men det handlar inte alltid om storleken på inkomsten utan kanske om storleken på utgifterna. Fundera på din inkomst. Räcker den till det du vill och arbetar du i den omfattning du vill? Om inte, var aktiv och försök förändra din situation. Gör i ordning ditt CV, använd ditt privata nätverk för att hitta ett extrajobb som gör att din ekonomiska situation blir bättre. Om du arbetar deltid kanske du kan gå upp i tid eller att ta ett jobb till?
  • Din hälsa - Att vara rädd om hälsan är viktigt, inte minst eftersom du förlorar en del av din inkomst vid sjukdom. Men framförallt är en bra ekonomi bra för hälsan. Personer med dålig ekonomi mår sämre, har lägre hälsotal än befolkningen i genomsnitt och oroar sig mer för framtiden. Är du är orolig för din ekonomi finns det hjälp att få.

Nyfiken på vilka dina ekonomiska styrkor och utvecklingsområden är? Testa Kronofogdens intressanta ekonomitest. Webbtestet är öppet för alla och du kan testa dig här: ekonomitest. Gör detta enkla test (består av 8 frågor) och lär dig mer om dig själv - det är garanterat en positiv investering i din framtid!

Tips för att stärka din ekonomi 

Råd om du hamnar i ekonomisk obalans

  1. Behöver du fler tips råd och hjälp - sök upp budget- och skuldrådgivningen i din kommun.
  2. Var aktiv själv, be om hjälp och ta kontakt med de du är skyldig pengar.
  3. Ring Kronofogden, 0771-73 73 00. De finns tillgängliga måndagar till fredagar kl. 8-18 för att svara på dina frågor om hur du får din ekonomi i balans. De ger vägledning, hjälp och stöd kring din ekonomiska situation och du kan vara anonym.
  4. Om du har skulder som du har haft länge och som du inte kan betala tillbaka kan du söka skuldsanering. Kontakta budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Läs mer på www.kronofogden.se/skuldsanering.
  5. Prioritera alltid att betala hyran, försäkringar, el och mat.
  6. Handla inte för pengar du inte har. Handlar du på avbetalning ska du känna dig säker på att du har pengar att betala med under hela perioden som avbetalningen löper.

Kom ihåg

  • Man kan inte köpa sig till lycka.
  • Man kan inte få allt – prioritera det du behöver och det som är viktigt. En guldkant kan man unna sig någon enstaka gång.
  • Det bästa i livet är faktiskt gratis! Se dig om och upplev den fantastiska naturen varje dag till exempel.
  • Har man det kärvt en kortare period – försök att reda ut det. Tänk att det kunde ha varit värre.

Ytterligare tips för att ha koll på dina pengar!

  1. Stick inte huvudet i sanden. Får ni problem med ekonomin, ta tag i det direkt. Det värsta man kan göra är att låtsas som det regnar när det kommer ett inkassobrev.
  2. Jämför priser. Det kan skilja en hel del i pris på till exempel ett paket pasta beroende på var man köper det.
  3. Kontakta din fordringsägare. Om du hamnat i en situation där du inte har nog med pengar att betala typ din hyra kanske du kan få uppskov ett par dagar tills du löst din situation.
  4. Autospara. Du kan skaffa en autosparfunktion på ditt bankkonto. Det är lättare att ha ett regelbundet sparande om man själv inte behöver gå in och föra över pengar till ett sparkonto varje månad.
  5. Om någonting låter för bra för att vara sant är det antagligen det. Om ni skall binda upp er på något, läs igenom det ni skriver på, och kolla om det finns några dolda avgifter.
  6. Handla inte för pengar du inte har. Om du behöver låna tusen kronor till en grej den här månaden, så har du nog inte tusen kronor att betala tillbaka nästa månad heller.
  7. Välj rätt sparform. Beroende på om man sparar på lång eller kort sikt kan olika sparformer vara lämpliga.
  8. Gör en bra budget. Med en budget får du koll på vad pengarna ska räcka till. Precis som en almanacka hjälper dig planera vad du skall hinna med gör en budget
  9. Undvik för mycket fasta kostnader. Om man har mycket fasta kostnader så är det lätt att hamna i bekymmer om en oförutsedd utgift uppstår.
  10. Skaffa kunskap. Med lite grundläggande kunskap och en plan för sin ekonomi kommer man långt, skaffa koll på hur det fungerar med ränta och liknande.
  11. Pengar är kul! Om man bestämmer sig för att pengar är roligt och lägger en kvart, tjugo minuter i veckan på att skaffa lite koll och kunskap kan man åstadkomma massor med sin ekonomi.

The professional company scaffold-tower provides all the information on scaffold towers.

A website like https://scottsdalelocksmithing.com will provide you with the highest quality in the industry.

www.rlcpa.com.hk/mortgage.php